بریج یا پل دندانی: علت، مزایا و هزینه
اگر يک يا چند دندان شما افتاده باشد، بايد حتماً جای خالی آن در دهان پُر شود تا بتوان عملکرد مناسب دهان را حفظ کرد. خوشبختانه گزینههای مختلفی برای پر کردن جای دندانهای از دست رفته وجود دارد. بریج یا پل دندانی (دندان مصنوعی جزئی ثابت) وسیلهای است که برای پُر کردن جای خالی دندانهایی که افتادهاند، استفاده میشود. بریجهای ثابت به یک یا دو دندانی که در مجاورت اين جای خالی قرار دارند، متصل میشوند و از آن به بعد فقط یک متخصص دندانپزشکی میتواند آن را بردارد.
به طور کلی کار گذاشتن هر وسیله پروتزی در دهان نیاز به مشاوره و ارزیابیهای دقیق قبل از عمل دارد، زیرا پروتز فقط یک مدل خاص نیست که بتوان از آن در همه موارد استفاده کرد، بلکه باید حتماً بررسیهای لازم بر روی دهان و دندان شما انجام شود تا اطمینان حاصل شود که بریج با طرح لبخند و شکل چهره شما همخوانی دارد. ما تمامی شرایط مورد انتظار در زمان انجام بریج دندان را برای شما شرح میدهیم و به هر سؤالی که در مورد روش نصب بریج يا نحوه مراقبت از آن و يا هر نکته و مشکل دیگری که در این خصوص داشته باشید، پاسخ میگوییم.
همکاران پرتلاش ما در کلینیک دندانپزشکی Tehran Smile، خدمات جامع و کاملی را در زمینه درمان و مراقبت از دهان و دندان برای تمام افراد خانواده شما ارائه میکنند. جهت تعیین نوبت و مشاوره با متخصصین ما لطفاً از طریق شماره های 26110053 021 و 26110052 021 با ما تماس بگیرید.
چرا من به بریج دندانی احتیاج دارم؟
مهمترین هدف از نصب یک بریج دندانی، حفظ سلامت دندانها میباشد. اصولاً دندانهای ما به گونهای طراحی شدهاند که در نقش مکمل یکدیگر در دهان عمل کنند. اگر افتادن بعضی از دندانها باعث وارد شدن فشارها و نیروهای غیرطبیعی بر لثهها و سایر بافتهای دهان شود، متعاقب آن امکان بروز ناهنجاریها و بیماریهای خطرناک دهان و دندان وجود خواهد داشت.
یکی از خطرناکترین عوارض جانبی ناشی از افتادن دندانها، افزایش خطر بروز بیماریهای لثه است که میتوان با استفاده از یک بریج دندانی از آن پیشگیری کرد. علاوه بر آن، افتادن دندانها میتواند باعث اختلالات گفتاری نیز بشود، زیرا ما بسیاری از اصوات و آواهایی که برای تکلم واضح و رسا لازم است را به کمک دندانها تولید میکنیم.
عملکرد بریجهای دندانی چگونه است؟
از بریجها معمولاً برای جایگزین کردن یک یا چند دندان از دست رفته، استفاده میشود. این بریجها فضای خالی به وجود آمده در اثر افتادن دندان را پُر کرده و شکل طبیعی دندانهای مجاور را حفظ میکند. برای نصب بریج در دهان، آن را به دندانهای مصنوعی یا ایمپلنتهایی که در مجاورت جای خالی دندان از دست رفته قرار دارد، متصل میکنند. این دندانها که اصطلاحاً به آنها اباتمنت یا دندان پایه گفته میشود، به عنوان تکیهگاهی برای اتصال بریج عمل میکنند. به آن دندان مصنوعی که در فضای خالی بین دندانهاي پايه قرار میگیرد، پونتیک گفته میشود. پونتیک به روکشهایی که بر روی دندانهای پایه قرار میگیرند، متصل میشود. جنس مواد سازنده بریجها نیز مانند روکشهای دندانی متفاوت است. دندانپزشک شما میتواند بهترین نوع بریج را بر اساس موقعیت دندان (یا دندانهای) از دست رفته، عملکرد آن، ویژگیهای زیبایی و ظاهری و نیز هزینه آن به شما توصیه کند. بریجهای پورسلاین یا سرامیکی کاملاً همرنگ با دندانهای طبیعی شما بوده و از این نظر خیلی مناسب هستند.
چهار نوع مختلف بریجهای دندانی
چهار نوع مختلف بریج که دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند، عبارتند از:
- بریجهای دندانی سنتی
از بریجهای سنتی در مواردی استفاده میشود که در دو طرف جای خالی به وجود آمده در اثر افتادن یک دندان، دندانهای طبیعی و سالم وجود داشته باشد. قدرت و استحکام این نوع از بریجها به اندازهای است که میتوان به جای دندانهای آسیاب نیز از آنها استفاده کرد.
- بریجهای کانتیلور
بریجهای کانتیلور نوع دیگری از بریج هستند که برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته مورد استفاده قرار میگیرند. این بریجها بسیار شبیه به بریجهای سنتی هستند، اما در آنها دندان پونتیک فقط از یک طرف با دندان پایه اتصال دارد و در واقع به جای دو طرف، فقط از یک طرف حمایت میشود. بنابراین اگر تنها یک دندان طبیعی در مجاورت فضای خالی ایجاد شده در لثه وجود داشته باشد، باز هم میتوان از این نوع بریج برای پُر کردن آن استفاده کرد.
- بریجهای مریلند
بریجهای مریلند یک جایگزین غيرتهاجمي برای بریجهای سنتی محسوب میشوند. این بریجها شامل یک دندان پونتیک هستند که به وسیله یک داربست فلزی یا سرامیکی در جای خود نگه داشته میشود. این داربست به پشت دو دندانی که در مجاورت جای خالی در لثه قرار دارند، متصل میشود.
- بریجهای متصل به ایمپلنت
بریجهای متصل به ایمپلنت یا حمایت شونده توسط ایمپلنت، گزینه دیگری برای جایگزینی دندانهای از دست رفته میباشند. از این نوع بریج میتوان برای مواردی که بیش از یک دندان از دست رفته وجود داشته باشد، استفاده کرد. این بریجها به جای آنکه به روکش یا چارچوب متصل باشند، به ایمپلنتهای دندانی متصل ميشوند و به وسیله ایمپلنتها محکم در جای خود نگه داشته میشوند. معمولاً به جای هر یک دندانی که از دست رفته باشد، یک ایمپلنت کار گذاشته میشود و این سری از ایمپلنتها، بریجها را در جای خود محکم نگه میدارد.
جایگذاری بریجهای دندانی
مرحله اول –تشخیص عارضه و آماده کردن برنامه درمانی
اولین جلسه درمانی به مشاوره قبل از عمل اختصاص دارد و دستور کار آن معمولاً شامل موارد زیر است:
- معاینه دندانها
- تهیه یک عکس پانتوموگرافی از دندانها
- تهیه یک عکس دیجیتالی از دندانها
- ارزیابی دقیق طرح لبخند
معمولاً در جلسه مشاوره اولیه، طرح لبخند بیمار به طور دقیق بررسی شده و یک برنامه درمانی بر اساس آن تهیه میشود. همچنین هزینه عمل بر اساس تعداد روکشها یا ایمپلنتهای لازم، به طور دقیق تعیین میشود.
مرحله دوم –شامل تراشیدن و آمادهسازی سطح یک یا چند دندان، تهیه یک قالب از دندانها، تطبیق رنگ بریج با دندانهای طبیعی و آمادهسازی یک روکش موقتی ميباشد.
دومین جلسه درمانی شما از اهمیت کلیدی در موفقیت روند درمان برخوردار است، زیرا در همین جلسه است که دندانپزشک سطح یک یا چند دندان را میتراشد و برای نصب روکش آماده میکند. در زمان آمادهسازی دندان ممکن است دندانپزشک تشخیص بدهد که آن دندان یا دندانها باید عصبکشی شوند تا از بروز عوارض جانبی در آینده جلوگیری شود. پس از آن، یک قالب از دندانهای شما ساخته میشود.
دقت و ظرافت در تهیه قالب دندانها، نکته بسیار مهمی در موفقیت ساخت یک پروتز میباشد، زیرا در همین مرحله است که شکل نهایی دندان مصنوعي يا بريج تعیین میشود و باید به گونهای باشد که وقتی پروتز ساخته شد، شکل آن به صورت طبیعی بوده و با سایر دندانها تفاوت نداشته باشد.
متخصصین ما برای ساخت قالب دندانها از موادی با بهترین کیفیت استفاده میکنند. موادی که ما استفاده میکنیم تنها مواد موجود در بازار هستند که ساخت قالب با رعایت تمامی ظرافتها و جزئیات را ممکن میسازد. سپس قالب تهیه شده از دندانها به یک آزمایشگاه ساخت پروتز فرستاده میشود و در آنجا روکشها یا ایمپلنتهایی دقیقاً مطابق با ابعاد مورد نیاز برای شما ساخته میشود.
مرحله سوم – جایگذاری و چسباندن روکش یا بریج پروتزی
در سومین و آخرین جلسه، دندانپزشک روکش یا بریج ساخته شده برای شما را در دهانتان جایگذاری کرده و محکم میکند. البته در مورد بریجهای پیچیده یا مواردی که از نظر زیبایی ظاهری خیلی مهم باشد، ممکن است نصب بریج در یک جلسه مجزا انجام گیرد. اما در اغلب موارد، روکش یا بریج تهیه شده، مشکل خاصی ندارد و بلافاصله میتوان آن را نصب کرد.
بریج دندانی تا چه مدت دوام دارد؟
بریجهای دندانی بسته به کیفیت مواد مورد استفاده برای ساخت آنها و نیز نحوه مراقبت و نگهداری از آنها میتواند بین 5 تا 15 سال عمر کنند. با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک با فواصل زمانی منظم برای معاینه و تمیز کردن دندانها میتوان بریجهای دندانی ثابت را تا بیش از 10 سال نگه داشت. به خاطر داشته باشید که برای اطمینان از طول عمر بالای یک بریج دندانی، رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور مرتب، اهمیت بسیار زیادی دارد. سلامت و استحکام دندانهایی که در کنار یک بریج قرار دارند نیز نقش مهمی در دوام و ماندگاری بریج خواهد داشت.
مزایای استفاده از بریج دندانی چیست؟
- ساخت بریجهای دندانی در عرض زمان نسبتاً کوتاهی انجام میشود.
- بریجها از نظر ظاهری و کارکرد، شبیه به دندانهای طبیعی هستند.
- بافت لثه در اطراف بریجها معمولاً به شکل زیبا و طبیعی دیده میشود.
- هزینه بریج به طور متوسط در حدود 75% هزینه ایمپلنتهای دندانی است.
هزینه بریجهای دندانی
هزینه بریجهای دندانی به عوامل مختلفی شامل موارد زیر بستگی دارد:
- نیاز احتمالی به عملها یا درمانهای اضافی (از قبیل پُر کردن یا عصبکشی) برای یک یا دو دندان مجاور بریج
- مهارت و تجربه دندانپزشک و تکنسین آزمایشگاه ساخت پروتز
- موقعیت جغرافیایی محل کار دندانپزشک
- میزان پوشش هزینهها توسط بیمه درمانی شما
- نوع مواد مورد استفاده برای ساخت بریج
- نیاز احتمالي به آمادهسازی دندانهایی که در اتصال یا نگهداری بریج نقش دارند.