درمان خانگی دندان درد: روش های درمان فوری و سریع دندان درد

اگر دندان‌درد دارید، لازم است که علت این درد را پیدا کنید. اینگونه می‌توانید بهترین روش برای تسکین درد، ورم یا علائم دیگر را مشخص کنید. برای درمان دندان‌درد، بهتر است داروهای مسکن و ضدالتهابی که توسط پزشک به شما پیشنهاد می‌شود، مصرف کنید؛ با این حال، چندین درمان‌ خانگی نیز وجود دارد که می‌تواند دندان درد غیرقابل تحمل را تسکین دهد.

اگر علائم شما بیش از یک یا دو روز ادامه یافت، به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می‌تواند برای کاهش درد و جلوگیری از دندان درد در آینده، شما را راهنمایی کند. همچنین اگر در دوران بارداری یا شیردهی هستید، یا شرایط خاص پزشکی دارید که ممکن است تحت تاثیر ترکیبات گیاهی قرار بگیرد، قبل از مصرف هرکدام از درمان‌های خانگی زیر، با دندانپزشک خود مشورت کنید.

علت دندان‌ درد چیست؟


علت دندان‌درد چیست؟

قبل از اینکه دندان‌درد شما شدت پیدا کند، که ممکن است ناشی از آبسه (عفونت یا التهاب)، وجود پوسیدگی در نزدیکی عصب دندان، تحریک مینای دندان یا دندان عقل باشد، برای تشخیص علت درد به متخصص مراجعه کنید. در صورتی که هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نکنید، ممکن است که درد افزایش یابد.

لازم است تاکید کنیم که پوسیدگی دندان یکی از عواملی است که منجر به درد بسیار شدید در دندان می‌شود، به این دلیل که اعصاب دندان، لایه محافظ خود را از دست داده و هنگامی که غذاهای سفت می‌خورید، تحریک شده و ایجاد درد می‌کنند. علاوه ‌بر ‌این، گاهی اوقات پس از ترمیم، تاج دندان ضعیف و دردناک می‌شود.

از طرف دیگر، بزرگسالان بیشتر در معرض مشکلات دندان قرار دارند، بنابراین مراقبت‌های دندانی بخش مهمی از حفظ سلامت دندان‌ها است، و باید بطور منظم انجام شود.

درمان‌های خانگی برای درمان دندان ‌درد


اولین کاری که برای تسکین دندان درد بهتر است انجام ‌دهید، مصرف قرص مسکنی است که در دسترس دارید و از کمپرس سرد روی آن ناحیه استفاده کنید. با این وجود، لازم است که با استفاده از نخ دندان یا مسواک بین‌دندانی، باقی‌مانده‌ غذا را از دندان‌ها پاک کرده و بطور کامل آن را تمیز کنید.

هدف این اطلاعات، ارائه دادن روشی برای تسکین درد آزاردهنده دندان، با درمان‌های خانگی است؛ با این حال، به یاد داشته باشید که نباید توصیه‌ها و درمان‌های پیشنهادی متخصصین را نادیده بگیرید.

درمان‌های خانگی جایگزینی برای داروهایی است که دندان درد و التهاب آن ناحیه را کاهش می‌دهد. در ادامه شش نمونه از مؤثرترین درمان‌های خانگی که توسط کارشناسان بررسی شده‌اند، بیان خواهیم کرد.

میخک

درمان دندان ‌درد با میخک

این ادویه حاوی روغن‌ها و اسید‌هایی ضروری است که در میان آنها اوژنول با خواص بی‌حس‌کنندگی و تسکین‌دهنده درد وجود دارد.

شستشوی دهان با آب نمک


 شستشوی دهان با آب نمک برای درمان دندان‌درد 

این روش یکی از درمان‌های خانگی برای کاهش دندان درد و التهاب لثه است که دندانپزشکان آن را بسیار توصیه می‌کنند. دو قاشق چای‌خوری نمک را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و دهان را با این مخلوط آبکشی کرده و سپس آن را بیرون بریزید.

ذکر این نکته حائض اهمیت است که، مقاله‌ای در یک مجله منتشر شده و در آن به این نتیجه دست یافته‌اند که شستشوی دهان با آب گرم و نمک، تجمع جرم روی دندان را کنترل کرده و از ایجاد بیماری‌های دهان جلوگیری می‌کند.

درمان‌های طبیعی برای دندان‌درد بطور موقت درد را متوقف می‌کند، اما برای مشکل شما که کمابیش جدی است، راه‌حل دائمی نخواهد بود. لازم است که به دندانپزشک مراجعه کرده که برای رفع دندان‌درد، درمانی قطعی و مؤثر را پیشنهاد می‌دهد.

شستشوی دهان با هیدروژن پروکساید 

این روش نیز مزایای روش قبل را دارد؛ علاوه بر اینکه، استفاده از هیدروژن پروکساید باکتری‌های دهان را از بین می‌برد و جرم دندان را کاهش می‌دهد و خونریزی لثه را درمان می‌کند. برای انجام اینکار باید مقدار کمی آب اکسیژنه 3% را با مقدار برابر آب مخلوط کرده و با آن دهان را آبکشی کنید و سپس آن را بیرون بریزید.

یک بررسی درباره این روش درمانی انجام شده، که نشان می‌دهد هیدروژن پروکساید به عنوان یک دهان‌شویه برای کاهش التهاب لثه بسیار مؤثر است.

کمپرس سرد

کمپرس سرد برای درمان دندان‌درد 

می‌توانید برای تسکین دندان‌درد از کمپرس سرد استفاده کنید، بویژه اگر دندان‌درد شما ناشی از ضربه یا آسیب باشد. هنگامی که کمپرس سرد روی نواحی دردناک می‌گذارید، باعث می‌شود رگ‌های خونی در آن ناحیه منقبض شوند و شدت درد کاهش می‌یابد. سرما همچنین ورم و التهاب را نیز کم می‌کند.

برای انجام این روش درمانی، حوله‌ای را دور یک کیسه یخ بپیچید و هربار به مدت 20 دقیقه روی آن ناحیه قرار دهید. می‌توانید این کار را هر از چند ساعت تکرار کنید.

سیر

سیر دارای خواص بسیار زیادی است که برای سلامتی مفید است، به عنوان مثال به گردش خون و رفع تجمع مایعات کمک می‌کند. همچنین با عفونت‌های دستگاه تنفسی مقابله کرده و به درمان دندان درد بسیار کمک می‌کند.

سیر را با مقدار کمی نمک مخلوط کرده و روی نواحی دردناک قرار دهید. همچنین جویدن یک حبه سیر هنگام صبح، به سلامت و تقویت دندان‌ها کمک می‌کند، با این حال بهتر است از یک دهان‌شویه نیز استفاده کنیم تا بوی نامطبوع سیر را برطرف کنیم.

پیاز

پیاز برای درمان دندان‌درد 

پیاز نیز مانند سیر یک آنتی‌بیوتیک طبیعی است. یک تکه پیاز را روی دندان دردناک یا لثه خود قرار دهید تا درد کاهش یابد. روش دیگری برای جلوگیری از بیماری‌های دهان، جویدن پیاز به مدت سه دقیقه در روز است، گرچه اینکار زیاد خوشایند نیست و می‌تواند باعث بوی بد دهان شود. مهم است که پس از انجام اینکار از دهان‌شویه استفاده کنید.

عصاره وانیل

عصاره وانیل حاوی الکل است که می‌تواند به بی‌حس شدن موضع درد کمک کند. خواص اثبات‌شده آنتی‌اکسیدانی در عصاره وانیل، تاثیر زیادی در بهبودی درد دارد. روش استفاده از این درمان خانگی به این ترتیب است که مقدار کمی از عصاره وانیل را روی انگشت خود یا یک گوش‌پاک‌کن بریزید و روزی چندین بار آن را مستقیماً روی ناحیه دردناک قرار دهید.

چای کیسه‌ای نعناع فلفلی

نعناع فلفلی یکی از متداول‌ترین روش‌های درمان‌های خانگی است که سال‌هاست برای کاهش دندان‌درد مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ با توجه به بررسی‌های انجام شده، این ماده حاوی خواص آنتی‌باکتریال است که باعث تسکین دندان درد می‌شود و یک گزینه بسیار مناسب برای کاهش درد، در طول زمانی است که منتظر دریافت خدمات دندانپزشکی هستید. چای کیسه‌ای نعناع فلفلی می‌تواند ناحیه درد را بی‌حس کرده و حساسیت لثه‌ها را تسکین دهد.

برای بکار گرفتن این درمان خانگی، یک چای کیسه‌ای استفاده شده را پس از سرد شدن و در حالی که هنوز کمی گرم است، روی ناحیه مورد نظر قرار دهید.

همچنین می‌توان این روش‌ها را عوض کرد و بجای چای کیسه‌ای گرم، آن را سرد کرده و روی موضع درد قرار دهید. برای اینکار یک چای کیسه‌ای استفاده شده را به مدت چند دقیقه در فریزر قرار دهید تا سرد شود و سپس آن را روی دندان خود قرار دهید.

درمان‌های خانگی که دندان درد را درمان نمی‌کند


هنگامی که احساس درد یا ناراحتی دارید، همیشه افرادی وجود دارند که به شما توصیه می‌کنند که برخی از داروها را مصرف کنید یا روش‌های دیگری را برای تسکین درد پیشنهاد می‌دهند. گرچه برخی از این روش‌ها می‌تواند کارساز باشد، برخی دیگر از روش‌ها را باید بطور کامل نادیده بگیرید زیرا تاثیری در بهبودی شما نخواهند داشت. ازاین رو، از انجام روش‌های زیر که توسط کارشناسان رد شده است، خودداری کنید:

  • اگر لثه‌های شما بیش از حد حساس باشد و خونریزی کند، نباید استیل سالیسیلیک اسید مصرف کنید، زیرا خونریزی را افزایش می‌دهد. همچنین نباید این قرص را روی دندان قرار دهید، چون منجر به سوختگی شیمیایی در دهان می‌شود.
  • از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک خودداری کنید. در واقع درد به علت عفونت ایجاد می‌شود اما لزوماً نشان دهنده علت درد نیست و در نتیجه می‌تواند درد را بدتر کند.
  • رژیم غذایی شما باید شامل غذاهای گرم و نرم باشد. از خوردن غذاهای بسیار داغ یا سرد خودداری کنید، و غذاهای سفت مصرف نکنید به این دلیل که باعث افزایش حساسیت دندان و لثه‌ها می‌شود.
  • یخ را بطور مستقیم روی دندان قرار ندهید، زیرا مانند جویدن یخ عمل کرده، و باعث افزایش درد خواهد شد. همچنین نباید دهان خود را با مایعات الکلی شستشو دهید؛ گرچه آنها ممکن است درد را درآن لحظه کاهش دهند، اما می‌تواند به لثه‌های شما آسیب وارد کند.
  • هنگامی که دندان درد دارید، باید از کشیدن سیگار خودداری کنید، زیرا که التهاب افزایش می‌یابد و در هنگام مکش دود، احساس درد بیشتری خواهید داشت. از طرف دیگر، دراز کشیدن به پهلو به سمتی که درد دارید، فشار را در آن ناحیه افزایش داده و درد بیشتر می‌شود.

به هر حال به یاد داشته باشید که این اطلاعات درباره درمان‌های خانگی، تنها جهت کاهش درد است و از این رو باید همیشه برای تشخیص علت درد و دریافت درمان مناسب به دندانپزشک مراجعه کنید.

مراجعه به دندانپزشک


مراجعه به دندانپزشک برای درمان دندان‌درد 

اگر دندان درد شما شدید است یا که ناشی از مشکلات پزشکی جدی است، لازم است که به دندانپزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب برای شما انجام شود. در بسیاری از موارد، دندان درد به درمان‌های پزشکی نیاز دارد. داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، می‌تواند برای کاهش درد به شما کمک کند.

همچنین در صورتی که هر کدام از علائم زیر را دارید باید به دندانپزشک مراجعه کنید:

  • تب
  • مشکل تنفسی یا بلع
  • درد در سراسر بدن که بیش از یک یا دو روز طول بکشد
  • ورم
  • درد هنگامی که غذا را می‌جوید
  • قرمزی غیرطبیعی لثه
  • ترشحات بد مزه یا چرک