درمان دندان حساس + رفع حساسیت دندانها
حساسیت دندان یکی از شایعترین مشکلات دندانی است. در صورت حساس بودن دندانها انجام بعضی فعالیتها مانند مسواک زدن ، کشیدن نخ دندان، و غذا خوردن باعث بروز دندان دردی موقتی و تیر کشنده میشود. حساس شدن دندانها معمولاً نتیجه ساییدگی مینای دندان یا بدون محافظ شدن ریشهها است. البته درد دندان گاهی از عوامل دیگری نظیر پوسیدگی دندانهای جلو ، ترک خوردن یا شکستن دندان، به تازگی پر کردن دندان یا اثر جانبی دیگر عملهای دندانپزشکی از قبیل سفید کردن دندانها نشأت میگیرد.
متخصصین دندانپزشکی از روشهای متفاوتی برای درمان حساسیت شدید دندانها بهره میگیرند که بعضی از آن عملها باید در مطب توسط متخصص انجام شود، گاهی نیز فراوردههای خاصی در اختیار بیمار قرار داده میشود تا مشکل حساسیت دندان را با استفاده کردن از آنها در منزل از بین ببرد. دندانپزشکان ما پس از تشخیص حساسیت دندان از عامل برطرف کننده حساسیت یا پوشش محافظ استفاده میکنند یا مصرف ژل فلوراید یا خمیر دندانهای حاوی فلوراید و یکی از دو ترکیب نیترات پتاسیم یا کلرید استرانتیوم را پیشنهاد میدهند. در موارد پیشرفته نیز عمل عصب کشی یا جراحی پیوند لثه انجام میشود. مواد اشاره شده انتقال حس از دندان به عصب را مسدود میکند. به علاوه توصیه میشود پس از مسواک زدن خمیر مخصوصی را روی لثه بمالید و با نوک انگشت به آرامی ماساژ دهید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت میتوانید با شماره تلفن های 26110053 021 و 26110052 021 تماس حاصل فرمایید.
دلیل حساسیت دندان
حساسیت دندان زمانی بروز مییابد که مایع داخل لولههای ظریف قرار گرفته در عاج دندان (لایه بافتی زیر مینای سخت دندان و دربرگیرنده پالپ (مغز) دندان) حرکت کند و عصب تحریک شود. سطوح این لولههای ظریف در اثر ساییدگی مینای دندان یا تحلیل رفتن لثه بدون پوشش میشود و درد هنگام خوردن یا نوشیدن خوراکیهای داغ یا سرد، لمس کردن دندان یا برخورد هوای سرد (هوا کشیدن) همچون تیری از چله کمان رها میشود.
ناحیههای بدون پوشش دندان به بروز درد دامن میزند و حتی بر عادتهای غذایی یا تنفسی اثر میگذارد و آنها را تغییر میدهد. برای مثال خوردن یک قاشق بستنی تبدیل به تجربهای دردناک میشود. مصرف بیش از اندازه خوراکیهای اسیدی، مانند آب مرکبات و میوه، نیز احتمال حساسیت دندان را افزایش میدهد. ابتلا به بولیمیا و رفلاکس اسید نیز به دلیل افزایش خاصیت اسیدی دهان به خوردگی مینای دندان و حساسیت دندان منجر میشود.
علائم حساسیت دندان
حساسیت دندان را میتوان به صورت درد تیز و گذرایی تعریف کرد که محرک آن معمولاً گرما یا سرما یا قرار گرفتن در معرض هوای سرد است. از آنجایی که تعریف حساسیت برای دو گروه بیماران و متخصصین دندانپزشکی متفاوت است، حتماً نوع درد، محرکهای بروز آن و تسکین دهندههای احتمالی درد از قبیل کمپرس گرم را به دقت به دندانپزشک توضیح دهید.
زمان مراجعه به دندانپزشک
در صورت استمرار حساسیت شدید دندان به مدت سه تا چهار روز و واکنش نشان دادن به گرما و سرما بهتر است در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب پس از تشخیص صحیح و دقیق شروع شود. برخی بیماران به دلیل مشابه بودن علائم درد فکر میکنند مشکل فقط حساسیت دندان است، در حالی که مسئه اصلی پوسیدگی یا آبسه دندان است که هنوز به مرحله آشکار نرسیده است. .
درمان حساسیت دندان
بهترین اقدام در صورت حساس شدن دندانها مراجعه به دندانپزشک است. دندانپزشک علت اصلی حساسیت دندان را تشخیص میدهد و با توجه به شرایط یکی از درمانهای زیر را پیشنهاد میکند:
خمیر دندان ضد حساسیت
خمیر دندان ضدحساسیت پس از چند بار مصرف مانع از انتقال پیام درد ناشی از حساسیت دندان به عصب میشود.
فلوراید تراپی
فلورایدتراپی ناحیههای حساس به تقویت مینای دندان و کاهش درد کمک میکند. استفاده از فراوردههای حاوی فلوراید در منزل نیز مفید است.
حساسیت زدایی یا باندینگ
پوشش نداشتن سطوح ریشه گاهی با اعمال رزین باندینگ روی این سطوح قابل درمان است. بیحسی موضعی در صورت لزوم تزریق میشود.
جراحی پیوند لثه
اگر بافت لثه روی ریشه از بین رفته باشد، مقدار اندکی از بافت لثه از جای دیگری از دهان گرفته و به ناحیه حساس پیوند زده میشود تا از ریشهها محافظت شود و حساسیت کاهش یابد.
عصب کشی
اگر حساسیت دندان با درد شدید همراه باشد و دیگر درمانها مؤثر نباشد، عصب کشی به منظور درمان مشکلات موجود در مرکز نرم دندان (پالپ) انجام میشود. این درمان علیرغم دشوار به نظر رسیدناش موفقیتآمیزترین روش برای رفع حساسیت دندان به شمار میرود.
مراقبت پس از استفاده از عامل ضدحساسیت
بیمار باید دستورات پزشک را به دقت رعایت کند، مدت کوتاهی هیچ جیز نخورد تا تمام مولدهای تحریک، مانند غذاهای اسیدی، دارو یا خمیردندانهای طعمدار، از بین برود. تغییر آن دسته از عادتهای رعایت بهداشت دهان و دندان نیز که منجر به ساییدگی مینای دندان میشود و استفاده روزانه از دهانشویه یا ژل حاوی فلوراید نیز موثر خواهد بود.
فراوردههای کاهش دهنده حساسیت دندان
خمیردندان مخصوص دندانهای حساس معمولاً حاوی عامل ضدحساسیتی است که با مسدود کردن لولههای داخل دندانی متصل به عصب از عاج بدون پوشش محافظت میکند. این فراوردهها عموماً باید به صورت روزمره به مدت حداقل یک ماه به کار برده شود تا نتیجه مورد انتظار را به جا بگذارد. البته بهتر است این فراوردهها با تجویز دندانپزشک استفاده شود و از مصرف خودسرانه آنها خودداری گردد.
پیشگیری
دندانپزشک جهت جلوگیری از عود کردن حساسیت دندان نکتههای مفیدی را درباره رعایت بهداشت دهان و دندان به بیمار آموزش میدهد. دو بار در روز مسواک زدن با مسواک نرم و خمیردندان فلورایددار، روزانه یک بار نخ دندان کشیدن، خودداری از استفاده از مسواکهای سخت و خمیردندانهای ساینده و زیادهروی نکردن در تعداد دفعات مسواک زدن از بروز بسیاری از مشکلات دندانی جلوگیری میکند. در صورت دندان قروچه کردن و روی هم ساییدن دندانها باید برای تهیه نایت گارد به دندانپزشک مراجعه شود، چون احتمال شکستگی و حساس شدن دندان در اثر دندان قروچه وجود دارد.
کاهش مصرف خوراکیهای اسیدی، مانند نوشیدنیهای کربناتدار، مرکبات و ماست، نیز توصیه میشود، چون تمام این مواد مقادیر اندکی از مینای دندان را به مرور زمان از بین میبرد. بهتر است برای نوشیدن مایعات ترش و اسیدی از نی استفاده کنید تا تماس آنها با دندان کمتر شود. نوشیدن شیر یا آب پس از میل کردن خوراکیهای اسیدی میزان اسید را در دهان متعادل میکند.
به علاوه بلافاصله پس از خوردن یا نوشیدن خوراکیهای اسیدی از مسواک زدن دندانها خودداری کنید، چون اسید مینای دندان را نرم میکند و آن را هنگام مسواک زدن در برابر ساییدگی آسیب پذیر میسازد.