عکس opg دندان
رادیوگرافی بخش مهمی از فرایند تشخیص، ثبت و درمان عملهای دندانپزشکی مدرن به شمار میآید. تکنولوژیهای رادیوگرافی دیجیتال مزایای بیشماری را در مقایسه با گونههای فیلمی سابق ارائه میدهد. دستگاههای سی تی اسکن با اشعه مخروطی (CBCT) مدلهای سه بعدی دیجیتالی دقیقی از آناتومی بخش هدف به دست میدهد، نرم افزارهای تصویربرداری دیجیتال نیز تشخیصی بهتر و دقتی بالاتر را در طرح برنامه درمانی به دست میدهد. تکنولوژیهای رادیوگرافی دیجیتال، دانش دندانپزشکی را متحول و تجربه عملهای دندانپزشکی را برای بیماران راحتتر ساختهاند.
مزایای رادیوگرافی دیجیتال
رادیوگرافی دیجیتال نسبت به رادیولوژی قدیمی با فیلم مزایایی دارد که مهمترین آنها عبارت است از:
- تشعشع کمتر:تجهیزات مورد استفاده در رادیوگرافی دیجیتال بیماران دندانپزشکی را در معرض تشعشع بسیار پایینتری، 90 درصد کمتر از رادیولوژی با فیلم قرار میدهد. هرچند روش قدیمی نیز نسبتاً ایمن است، اما رادیوگرافی دیجیتال انتخابی ایدهآل برای افرادی است که به طور مرتب با اشعه ایکس سرو کار دارند یا نباید در معرض اشعه قرار بگیرند.
- سرعت بالاتر:رادیوگرافی دیجیتال ویزیتهای دندانپزشکی را کوتاهتر میکند. بیمار در روش تصویربرداری قدیمی مجبور بود تا زمان ظاهر شدن عکس منتظر بماند، اما سنسور رادیوگرافی دیجیتال عکس را بلافاصله آماده میکند و روی صفحه رایانه نمایش میدهد.
- کیفیت بالاتر:سایز استاندارد فیلمهای رادیوگرافی بررسی نتیجه را دشوار میساخت، اما مشکل کوچک بودن تصویر در رادیوگرافی دیجیتال وجود ندارد. عکس روی صفحه نمایش را میتوان بزرگ کرد تا تصویر بهتری از ساختار دندان به دست آید. نور، کنتراست و رنگ نیز قابل تنظیم است و دندانپزشک با تنظیم تصویر بهتر میتواند پوسیدگیهای کوچک را ببیند. تصویر به دست آمده را میتوان در صورت نیاز چاپ کرد تا نسخه فیزیکی آن نیز در دسترس باشد.
- انتقال تصاویر:تصاویر دیجیتال را میتوان برای بررسی سریع متخصص به ایشان ایمیل کرد. دنیای دیجیتال بر مسافت و زمان غلبه کرده است و هزینه و زمان ظهور فیلم و ارسال عکس به دندانپزشک را از بین برده است. به علاوه از آنجایی که در اکثر کلینیکها سابقه بیمار به صورت الکترونیکی ثبت میشود، لزوم ارسال نسخه چاپی یا الکترونیک به کل در حال از بین رفتن است و با در دست داشتن شناسه ویژه هر بیمار میتوان سوابق وی را در هر نقطهای از دنیا مشاهده کرد.
- سازگار با محیط زیست:رادیوگرافی دیجیتال با محیط زیست مهربانتر است، چون در آن از هیچ ماده شیمیایی برای ظهور عکس استفاده نمیشود. به علاوه رادیوگرافی دیجیتال نیازی به تاریکخانه ندارد و فضا برای ساخت تاریکخانه و انبار کردن فیلم هدر نمیرود.
- تشخیص دقیق:دندانپزشکان با استفاده از رادیوگرافی دیجیتال و برنامههای نرم افزاری مکمل بهتر میتوانند مشکلات دهان و دندان را تشخیص دهند. یکی از این برنامهها رادیوگرافی ساب تراکشن است که با استفاده از آن میتوان تصاویر جدید و قبلی یک دندان را مقایسه کرد و کوچکترین تغییر را در ساختار دندان تشخیص داد.
دلیل ایمن بودن رادیوگرافی دیجیتال برای کودکان و بانوان باردار
- دستگاههای مدرن رادیولوژی به گونهای طراحی شده است که خطر پرتوگستری را از بین ببرد و اشعه ایکس به صورت یک پرتو مجزا از آن ساطع شود.
- پرتو اشعه ایکس برای رادیوگرافی داخل دهان باید مطابق با اندازه و شکل فیلم یا سنسور دیجیتالی مورد استفاده تنظیم شود.
- تمام ساختارهایی که قرار نیست از آنها عکس گرفته شود پوشانده میشود، از پیشبند سربی و محافظ گردن برای پوشاندن دیگر ناحیهها استفاده میشود.
- سنسورهای دیجیتال و فیلمهای پرسرعت مدرن عسکبرداری را در زمانی بسیار کوتاه انجام میدهد و به این ترتیب بیمار در معرض تابش کمتری قرار میگیرد.
از آنجایی که رادیوگرافی دیجیتال با توجه به دلایل فوق ایمنتر است، ما در کلینیک دندانپزشکی Tehran Smile از این روش عکسبرداری پیشرفته استفاده میکنیم.
دستگاههای لازم برای رادیوگرافی دیجیتال
چون عملهای گوناگونی در دندانپزشکی انجام میشود، تهیه دستگاههای مختلف رادیوگرافی دیجیتال برای بهبود خدمت رسانی به بیماران ارزش سرمایهگذاری را دارد. بهرهبرداری از این تکنولوژیهای پیشرفته بهبودهای چشمگیری را در ارائه طرحهای درمانی ایجاد کرده است. در ادامه به پرکاربردترین دستگاههای رادیوگرافی دیجیتال و کاربردهای آنها اشاره میکنیم.
سنسورهای رادیوگرافی داخل دهان
سنسورهای رادیوگرافی داخل دهانی جایگزین فیلم به شمار میروند. این سنسورها ثبت بایت، عکس کامل دندانها FMX و دیگر تصویربرداریهای داخل دهان را سریعتر انجام میدهند و عکسهایی با کیفیت بالاتر را به دست میدهند، اما به تشعشع کمتری نیاز دارند.
رادیوگرافی سراسری دیجیتال
تمام قوس دهانی در یک عکس OPG مشاهده میشود. بسیاری از دستگاههای پیشرفته از برنامههایی برای تصویربرداری از بایت خارج دهان و دیگر کاربردهای تخصصی برخوردار هستند.
کاربردهای رادیوگرافی سراسری
مشکلات دهان و دندان زیر در عکس سراسری مشخص میشود:
- بیماریهای پیشرفته پریودنتال
- کیستهای استخوان فک
- تومورهای فک و سرطان دهان
- دندانهای نهفته مانند دندان عقل
- ناهنجاریهای فک یا اختلالهای مفصل فکی ـ گیجگاهی (TMJ)
- سینوزیت
دستگاه سی تی اسکن با اشعه مخروطی
دستگاههای سی تی اسکن با اشعه مخروطی (CBCT) امروزه بیشتر در طرح درمانی ایمپلنت کاربرد دارد، اما این دستگاههای تصویربرداری سه بعدی قدرتمند میتوانند تحول چشمگیری را در ارتودنسی، درمان ریشه و بسیاری از دیگر عملهای دندانپزشکی ایجاد کنند.
کاربردهای سی تی اسکن با اشعه مخروطی
امکان مشاهده ساختارهای ظریف دندان به صورت سه بعدی برای درمان بسیاری از بیماریهای دهان و دندان ارزشمند است:
- ارتودنسی: متخصص با آگاهی از وضعیت دقیق دندانها و فک بهتر میتواند جهت و چگونگی حرکت دندانها را تعیین کند.
- کاشت دندان:تصاویر پرجزییات CBCT برای تعیین محل دقیق ایمپلنتهای تیتانیومی به کار برده میشود تا آسیبی به عصبها، سینوسها و ناحیههای با تراکم استخوان پایین وارد نشود.
- جراحی فک و اختلالهای مفصل فکی ـ گیجگاهی:چنانچه متخصصین آناتومی دهان و فک را با تصاویر سه بعدی دقیق به دست آمده از CBCT ارزیابی کنند، نتیجه درمان بهینه خواهد شد.
- جراحی دهان:متخصص با توجه به جزییات تصاویر CBCT بهتر میتواند تومورها یا دندان نهفته را خارج کند.
- اندودنتیک:دندانپزشک با استفاده از تصاویر واضح آناتومی دندان بهتر میتواند عملهای پیچیدهای مانند عصب کشیهای دشوار را انجام دهد.
- وقفه تنفسی در خواب (آپنه):تصویربرداری از بافتها و ساختارهای بینی، دهان و گلو به تشخیص و درمان این عارضه خطرناک کمک میکند.
دستگاه فسفر پلیت
دستگاه فسفر پلیت این امکان را فراهم میآورد تا بتوان با انجام تغییراتی محدود در گردش کار وارد دنیای دیجیتال شد. برای گرفتن تصاویر رادیوگرافی داخل دهان به جای فیلم از صفحههای حسی چند بار مصرف استفاده میشود. سپس این صفحهها داخل دستگاه قرار داده میشود تا تصویر دیجیتالی شود. صفحه برای اسکن بعدی تمیز میشود.
قالب گیری دیجیتال
این دستگاه کارآمد تمام برآمدگیها و شیارهای دندان را با استفاده از نور با طول موج آبی ثبت میکند و مدل دیجیتالی سه بعدی دقیقی را از دندانها به دست میدهد. به این ترتیب میتوان دندانها و وضعیت روی هم قرار گرفتن آنها (بایت) را در لحظه معاینه کرد. متخصص با بهرهگیری از تکنیک دیجیتال میتواند لزوم دستکاری و تنظیم روکش ، ونیر و پرکردگیهای جدید را بلافاصله پس از اتمام عمل تشخیص دهد و مدل سه بعدی و تصاویر جدیدی را با اسکن کردن مجدد تهیه کند.