علت لق شدن ایمپلنت دندان + راه های درمان
در حالت ایدهآل، ایمپلنتهای دندانی باید خوب و محکم بمانند. اما متأسفانه همیشه اینطور نیست. دندانپزشک میتواند ایمپلنت لق شده دندان شما را قبل از افتادن یا ایجاد مسائلی که میتواند زندگی و سلامتی شما را به خطر بیندازد، نجات دهد. به همین دلیل مشاوره هنگام بروز مشکل ضروری است.
در این مقاله حقایقی در مورد لق شدن ایمپلنتهای دندانی و اینکه در صورت لق شدن چه کاری میتوانید انجام دهید، آورده شده است. با خواندن این مطلب میتوانید در مورد علل، تشخیص و درمان لق شدن دندان اطلاعات کسب کنید.
چگونه میتوان لق شدن ایمپلنت دندان را تشخیص داد؟
در بیشتر مواقع بیمار خودش میتواند لق بودن ایمپلنت خود را تشخیص دهد. لمس آن با زبان یا انگشتان میتواند برای تشخیص یک مشکل کافی باشد. برای جلوگیری از آسیب بیشتر لازم است بلافاصله با دندانپزشک تماس بگیرید.
علائمی که ممکن است تجربه کنید شامل موارد زیر است:
- تکان خوردن دندان مصنوعی
- درد، به خصوص هنگام جویدن
- گود شدن لثه
- خونریزی هنگام لمس
- تغییر رنگ در منطقه آسیبدیده،
- افتادن روکش دندان
اگر این علائم را مشاهده کرده و آنها را به دندانپزشک خود گزارش دهید، احتمالاً از دندان شما عکسبرداری خواهند کرد. پس از معاینه بالینی مشخص میشود که کدام قسمت تکان میخورد، زیرا ممکن است خود ایمپلنت لق نشده باشد.
بیشتر اوقات، این پایه یا تاج است که سست شده است. این خبر خوبی است، زیرا ممکن است لازم نباشد کل قسمت ایمپلنت از استخوان برداشته شود. با این وجود، تمام حرکاتی که در ایمپلنت خود حس میکنید بد است و باید در اسرع وقت مشکل را برطرف کنید. تشخیص و درمان ممکن است در مواردی که یک ایمپلنت از دو یا چند تاج یا حتی دندان مصنوعی پشتیبانی میکند دشوارتر باشد.
علت لق شدن ایمپلنت دندان
برخی از مشکلات ممکن است خیلی سریع پس از کاشت ایمپلنت یا در طول دوره بهبودی بوجود بیایند، در حالی که برخی دیگر ممکن است سالها بعد آشکار شوند. در هر صورت، این عارضه میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود.
اوایل کاشت
- آسیب جراحی
- گرم شدن بیش از حد در طول جراحی
- جایگذاری نامناسب
- پیچیدگی در روند بهبودی زخم
- پایداری ناکافی
- اورلود اولیه
- عدم گشتاور ایمپلنت
بعد از کاشت
- عدم ادغام استخوان
- عفونت
- اورلود بیومکانیکی
- طراحی معیوب ایمپلنت یا یکی از مولفههای آن
- بیماری لثه
نحوه برخورد با مشکل بستگی به عنصری دارد که تحت تأثیر قرار گرفته است. این عنصر میتواند تاج، اباتمنت یا خود ایمپلنت باشد. لق شدن و درمان نشدن هر یک از این قسمتها می تواند منجر به نارسایی ایمپلنت و همچنین عوارضی برای کل بدن شود.
شایعترین: لق شدن اباتمنت ایمپلنت دندان
اباتمنت قطعهای است که به ایمپلنت و روکش دندان (تاج) متصل میشود. در بیشتر مواقع لق شدن ایمپلنت مربوط به این بخش است و 33٪ موارد را تشکیل میدهد. این مشکل غالباً بدون درد است و معمولاً بدون ایجاد صدمه بیشتر به میله یا تاج دندان برطرف میشود.
علل
اباتمنتها معمولاً به دلیل آسیبدیدگی، طراحیهای نادرست یا اورلود شل میشوند. آخرین دلیل نیز میتواند به دلیل قرار دادن نادرست میله باشد. این مورد ممکن است نیاز به برداشتن ایمپلنت داشته باشد.
درمان
در حالت ایدهآل، اباتمنت باید همراه با تاج برداشته شود، سپس میتوان آن را در بیرون از دهان جدا کرد. این کار نیاز به باز کردن پروتز دارد. ممکن است روکش دندان حفظ شود و هزینههای شما کاهش یابد.
در بعضی مواقع برداشتن اباتمنت بدون آسیب رساندن به تاج امکانپذیر نیست. در چنین مواردی، ممکن است پزشک مجبور به قطع یا برش با مته شود. دندانپزشک شما میتواند از آزمایشگاهی که آن را ساخته است، یا از یک آزمایشگاه جدید یک نگهدارنده قالب اصلی را سفارش دهد. ممکن است مجبور شوید چند هفته از ترمیم موقت استفاده کنید.
سادهترین برای ترمیم: لق شدن تاج امپلنت دندان
تاج بخشی از رستوریشن است که در دهان قابل مشاهده است. میتوان آن را از چندین ماده مختلف تهیه کرد که متداولترین آنها پرسلن است.
علل
تاجها به دلیل ضربه و شکستگی شل میشوند. لق شدن تاج میتواند در اثر دندان قروچه و آسیبدیدگی ایجاد شود. اگر تاج دندان حرکت کند، احتمالاً خود روکش دندان یا سیمان نگهدارنده آن ترک خورده است.
درمان
درمان شل شدن تاج نیز مشابه درمان اباتمنت آسیبدیده است و در صورت امکان از پیچ باز میشود. اگر امکان این کار وجود نداشت، خود تاج میتواند به راحتی خارج شود. به شرطی که سیمان به اندازه کافی شکننده باشد و این امکان را فراهم کند. در غیر این صورت به قطعات کوچکتر برش داده میشود و سپس اباتمنت یا میله کاملا تمیز میشوند.
تاج ممکن است به اندازه کافی خوش فرم باشد تا به راحتی در جای خود قرار گیرد. این یک روش ترمیم ساده است و ممکن است نیازی به بیحسی نداشته باشد.
اگر تاج آسیب ببیند، وضعیت پیچیدهتر میشود. دندانپزشک میتواند از قالبهای قدیمی استفاده کند یا یک قالب جدید بسازد. در هر صورت، شما به احتمال زیاد برای چند هفته باید از رستوریشن موقت استفاده کنید.
تاجهای نگهدارنده پیچ ممکن است گاهی اوقات به سادگی شل شده و منجر به لق شدن تاج یا اباتمنت شوند. این مشکل به راحتی با سفت کردن مجدد آن قابل حل است.
بدترین حالت: لق شدن ایمپلنت دندان
بزرگترین مشکل وقتی ظهور میکند که مشکلی در خود ایمپلنت وجود داشته باشد. ممکن است درد، بیحسی در لبها و حتی التهاب در لثه را تجربه کنید.
این علائم در صورت وجود عفونت ایمپلنت دندان ظاهر میشوند. بیتوجهی به آنها میتواند منجر به عوارض شدیدی شود. در اسرع وقت باید به یک دندانپزشک اورژانس نزدیک خود مراجعه کنید.
علل
شایعترین علت لق شدن ایمپلنت دندان، عفونت همراه با از دست رفتن استخوان است. همچنین میتواند ناشی از ضربه یا اورلود باشد. عفونت میتواند ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان، سیگار کشیدن و مصرف برخی داروها باشد. دومین مورد در صورتی اتفاق میافتد که طراحی نادرست باشد یا جایگذاری به صورت ایدهآل انجام نشده باشد.
درمان
برای درمان لق شدن ایمپلنتهای دندانی، همیشه باید کل ایمپلنت برداشته شود. در صورت از دست دادن استخوان، ممکن است به پیوند نیاز داشته باشید که دوره بهبودی آن طولانیتر خواهد بود. گام بعدی استفاده مجدد از ایمپلنت یا جایگذاری پروتز است. دندانپزشک تمام گزینهها را با شما در میان میگذارد.
در مواردی که نیاز به پیوند نداشته باشید، ممکن است بلافاصله ایمپلنتی برای شما نصب شود که ابعاد بزرگتری داشته باشد. به این ترتیب بعد از برداشتن ایمپلنت هنوز شانس یکپارچهسازی استخوانی را خواهید داشت. با این حال، نباید هیچ عفونت یا پریودنتیت وجود داشته باشد.
ممکن است امکان استفاده مجدد از تاج وجود داشته باشد که در این صورت میتوانید در هزینههای قابل توجهی صرفهجویی کنید. روند برداشت ایمپلنت همچنان به مراقبتهای بعدی مناسب و احتمالاً آنتی بیوتیک و مسکن نیاز دارد.
سوالات متداول
آیا لق شدن ایمپلنت دندان یک مشکل اورژانسی است؟
بله. اگر در ایمپلنت دندان خود تحرکی مشاهده کردید باید سریعاً از یک متخصص حرفهای کمک بگیرید.
پیچهای شل شده میتوانند منجر به از دست دادن استخوان، عفونت، شکستگی ایمپلنت و حتی از کار افتادن ایمپلنت شوند. اگر آن را درمان نکنید، ممکن است عفونت به مناطق دیگر بدن گسترش یابد و سلامتی و حتی زندگی شما را تهدید کند.
در صورت افتادن ایمپلنت شل شده چه باید کرد؟
با دندانپزشک خود تماس بگیرید. قطعهای که افتاده را نگه درید. تا رفع مشکل از غذا خوردن خودداری کنید. برای ضد عفونی کردن دهان خود از دهانشویه بدون الکل استفاده کنید.
اگر قطعهای که افتاده است شکل و فرم خود را حفظ کرده باشد، ممکن است دوباره وصل شود و در یک جلسه کل مسئله برطرف شود. بعضی اوقات این کار ممکن نیست، اما دندانپزشک ممکن است بتواند یک قطعه موقتی را برای شما آماده کند تا اینکه قطعه جدید آماده شود.
چگونه میتوان از لق شدن ایمپلنت دندان جلوگیری کرد؟
تا حد امکان از خوردن غذاهای چسبناک، ترد و سفت اجتناب کنید و بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. ایمپلنتها سوراخ نمیشوند، اما بافتهای اطراف آنها مستعد ابتلا به عفونت هستند. این موارد میتوانند منجر به شل شدن دندان مصنوعی در اثر از دست رفتن استخوان شوند.
مطابق توصیه دندانپزشک خود، برای معاینات و تمیز کردن دندان خود به طور منظم به پزشک مراجعه کنید. قاعده کلی این است که حداقل سالی یک بار معاینه شوید. رفع مشکلاتی که به تازگی ایجاد شدهاند بسیار آسانتر است. همچنین ترک سیگار ایده بسیار خوبی است. هر دوی این موارد میتوانند به جلوگیری از عفونت کمک کنند.