مراقبت های بعد از ارتودنسی
اگر درصدد انجام ارتودنسی هستید، بهتر است اول با عوارض و مراقبتهای لازم دندانها و بریسها آشناشوید.
انتظار میرود بیماران در پایان دوره ارتودنسی لثه و دندانهایی سالم داشته باشند. متاسفانه برخی بیماران در طول ارتودنسی با مشکلات متعددی مواجه میشوند. دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی پیش از شروع درمان، عوارض شایع آن و اثرهای جانبی خاص هر مورد را توضیح میدهند.
پیروی دقیق از توصیهها و دستورات متخصص ارتودنسی بیش از هرکسی به نفع خودتان است. نادیده انگاشتن قوانین، نه تنها مدت درمان را افزایش میدهد، هزینه بالاتری را نیز تحمیل میکند. هر اتفاق ناخوشایندی را باید به سرعت به متخصص گزارش دهید.
مراقبت از بریسهای ثابت
مراقبت پس از قرار دادن بریس
به احتمال زیاد بلافاصله پس از قرار دادن بریسهای ثابت در دهان، ناراحتی و تحریک مختصری را روی سمت داخلی لبها وگونه تجربه میکنید که پس از یک یا دو روز برطرف میشود.
برای جلوگیری از این ناراحتی اولیه میتوانید تکه پنبه مرطوبی را بین بریس و لبها/ گونهها قرار دهید. سعی کنید این تکه پنبه را در دو شب نخست بین بریس و لبها/ گونهها نگه دارید.
اگر روی سمت داخلی لبها یا گونهها بریدگی یا زخم ایجاد شود، برای بهبود آن هر وقت احساس ناراحتی کردید، مقداری ژل روی یک تکه پنبه بزنید و آن را بین بریس و لبها/ گونهها بگذارید. پیش از صرف غذا پنبه را دور بیاندازید و بعد از اتمام غذا پنبه جدیدی را جایگزین آن کنید.
اگر فقط یک یا دو نقطه خاص آزارتان میدهد، میتوانید از وکس استفاده کنید.
در صورت قرار دادن سیم جدید یا سفت شدن سیم قدیمی احتمالاً روی لثهها و دندانها به مدت 2 تا 3 روز درد احساس خواهید کرد که با مصرف منظم مسکن طبق دستور پزشک آرام میشود. اما به خاطر داشته باشید که ژل درد دندان را تسکین نمیدهد.
مسواک زدن
مسواک زدن پس از هر وعده غذایی را فراموش نکنید تا لثه، دندانها و بریسها سالم بماند. اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، مدت درمان 4 تا 6 ماه کاهش مییابد. بریسها را باید سه بار در روز، پس از هر وعده غذا تمیز کنید. اگر تمیز کردن بریس در وقت ناهار برایتان مقدور نبود، دستکم در اولین فرصت بریس را با آب بشویید و دندانها را تمیز کنید.
خوردن
خوردن خوراکیهای سفت یا چسبناک، مانند شکلات، آدامس، شیرینی خامهای، میوه خشک، ذرت بو داده و … به شدت ممنوع است.
از گاز زدن با دندانهای جلو خودداری کنید. مشکلی برای خوردن پیتزا یا سیب وجود ندارد، اما باید آنها را به قطعات کوچک تقسیم کنید و با دندانهای عقب بجوید.
مراقبت از بریسهای متحرک
مراقبت از بریسهای متحرک ساده است. صرفاً کافی است آن را به آرامی با پایین کشیدن گیرههای عقبی از دهان دربیاورید. پس از درآوردن بریس حتماً آن را در جعبه محافظ قرار دهید.
برای تمیز نگه داشتن بریس هفتهای یک بار آن را در محلول پاک کننده مخصوص قرار دهید، میتوانید آن را با مسواک و آب نیز تمیز کنید. برای تمیز کردن بریس از مسواک استفاده نکنید.
از درآوردن و جا انداختن نامناسب و مکرر بریس خودداری کنید، چون این کار بریس را ضعیف میکند و در نهایت به شکستن آن منجر میشود. در صورت مواجهه با هر گونه مشکل در اولین فرصت به متخصص مراجعه کنید و در این بین سعی کنید بریس را تحمل کنید.
مراقبت از بریس دو تکه
برای تمیز نگه داشتن این نوع بریس هر دو تکه آن را هفتهای یک بار در محلول پاک کننده مخصوص قرار دهید. میتوانید آن را با مسواک و آب نیز بشویید. اما به هیچ وجه از خمیر دندان استفاده نکنید.
از درآوردن و جا انداختن نامناسب و مکرر بریس خودداری کنید، چون این کار بریس را ضعیف میکند و در نهایت به شکستن آن منجر میشود. در صورت مواجهه با هر گونه مشکل در اولین فرصت به متخصص مراجعه کنید و در این بین سعی کنید بریس را تحمل کنید.
مراقبت از پلاکهای ثابت
تمیز نگه داشتن اطراف پلاک ثابت بسیار مهم است، توصیه میکنیم از مسواک بین دندانی یا نخ مخصوص ارتودنسی برای تمیز کردن بین دندانها و زیر پلاک ثابت استفاده کنید. بهتر است برای جرمگیری به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
مراقبت از پلاکهای متحرک
حتماً پلاک متحرک را پس از درآوردن در جعبه محافظ قرار دهید و آن را هفتهای یک بار به مدت 20 دقیقه در محلول پاک کننده مخصوص بیاندازید. میتوانید پلاک را با آب و مسواک نیز بشویید، اما به هیچ وجه از خمیر دندان برای تمیز کردن آن استفاده نکنید. همچنین پلاک را در آب داغ نیاندازید، چون ممکن است منجر به تغییر شکل آن شود.
مواجهه با موقعیت اورژانسی
در دوران ارتودنسی گاهی مشکلات کوچکی پیش میآید. اگر روی بریس تیزی حس کردید، میتوانید با سیلیکون یا وکس آن را از بین ببرید؛ اگر باز هم مشکل حل نشد، حتماً با مطب تماس بگیرید. گاهی بخش کوچکی از سیم درمیآید یا پاره میشود که باید توسط متخصص اصلاح شود.
اگر بریس شکست، به هیچ وجه دست و پای خود را گم نکنید و نگران نشوید، چون اگر شکستن بریس در اثر ضربه به صورت یا دندانها رخ نداده باشد و ورم، خونریزی یا درد وجود نداشته باشد، این اتفاق یک مورد اضطراری محسوب نمیشود. جدا شدن براکت، لیگاتور یا کش نیاز به اقدام فوری ندارد و اگر دچار درد یا ناراحتی نیستید، میتوانید در طول روز در وقت مناسب برای اصلاح آن به کلینیک مراجعه کنید.
همکاران و دستیاران ما در کلینیک دندانپزشکی tehran smile همواره آماده پاسخگویی و مشاوره در زمینه رفع مشکلات ارتودنسی شما هستند . برای ارتباط با ما میتوانید با شمارههای 26110053 021 و 26110052 021 تماس حاصل فرمایید.