وارنیش فلوراید درمانی (تراپی) دندان کودکان

سلامت لثه و دندان تاثیر قابل توجهی بر سلامت عمومی کودک دارد. دندانپزشکان کلینیک دندانپزشکی Tehran smile با توجه به اهمیت این موضوع حتی پیش از درآمدن نخستین دندان‌های کودک در مورد نحوه مراقبت از دندان‌ها و نهادینه کردن عادت‌های ضروری رعایت بهداشت دهان و دندان در کودکان با والدین صحبت می‌کند. دندانپزشکان ما توصیه می‌کنند که حتماً برای جلوگیری از پوسیدگی دندان فرزندان دلبند خود برای وارنیش فلوراید تراپی دندان‌ها اقدام کنید. این درمان پیشگیرانه را می‌توان دو تا چهار بار در سال تکرار کرد. تعداد دفعات درمان به شدت آسیب پذیر بودن دندان در برابر پوسیدگی و احتمال بروز پوسیدگی بستگی دارد. وارنیش فلوراید درمانی از آن رو بسیار مهم و مفید است که کودکان نمی‌توانند تمام دندان‌ها را به خوبی ببینند و مسواک بزنند.

دندانپزشکان کلینیک دندانپزشکی Tehran smile توصیه می‌کنند که فلوراید تراپی دندان کودکان هر شش ماه یک بار انجام شود؛ به علاوه این درمان برای دندان‌های حساس نیز مفید است. در صورت داشتن هر گونه سوال می‌توانید با شماره 26110053 021 و 26110052 021 تماس حاصل فرمایید تا همکاران ما در کلینیک دندانپزشکی Tehran smile نوبت مشاوره و ویزیت رایگان برایتان تنظیم کنند.  اگر از حساسیت دندان یا پوسیدگی مکرر دندان ناراحت هستید، دندانپزشکان مجرب و دلسوز ما وضعیت تمام دندان‌ها را ارزیابی می‌کنند و بهترین روش درمان را پیشنهاد می‌دهند. 

وارنیش فلوراید چیست و کاربرد آن کدام است؟


وارنیش فلوراید مقاومت دندان در برابر پوسیدگی را افزایش می‌دهد و در کنار مسواک زدن محافظت مضاعفی را از دندان به عمل می‌آورد. وارنیش فلوراید ژل زرد کمرنگی است که با مسواک نرمی روی دندان‌ها زده می‌شود. وارنیش طعم مطبوع و بوی میوه‌ای دارد. نتایج مطالعات علمی نیز موید این است که با فلوراید تراپی و مسواک زدن با خمیردندان فلورایددار می‌توان بهتر و بیشتر در برابر پوسیدگی از دندان محافظت کرد.

مهم‌ترین زمان دریافت فلوراید


دریافت فلوراید برای نوزادان و کودکان 6 ماهه تا 16 ساله بسیار مهم است، چون دندان‌های شیری و دائمی در این بازه زمانی درمی‌آیند. البته انجام این درمان به بزرگسالان نیز توصیه می‌شود. پژوهش‌های جدید بیانگر این نکته است که فلوراید موضعی جذب شده از خمیر دندان یا دهانشویه فلورایددار و فلورایدتراپی به دلیل محکم‌تر کردن دندان‌های در حال رشد به مقابله با پوسیدگی کمک می‌کند.

وارنیش فلورایدتراپی در کلینیک دندانپزشکی tehran smile


بهتر است وارنیش فلوراید تراپی دندان کودکان از سن دو سالگی به بعد حداقل دو بار در سال انجام شود. چنانچه پیش از اولین مراجعه به ما فلورایدتراپی انجام داده‌اید، حتماً به دندانپزشکان tehran smile  اطلاع دهید تا با زمانبندی مناسب بیشترین فایده را از فلوراید تراپی ببرید.

روش انجام وارنیش فلوراید درمانی

وارنیش فلوراید تراپی در صورت زخم بودن دهان کودک انجام نمی‌شود. به برخی کودکان قطره یا قرص فلوراید داده می‌شود که تا دو روز پس از فلوراید درمانی نباید مصرف شود و پس از آن باید طبق دستور پزشک مصرف شود.

وارنیش فلوراید با مسواک کوچکی بالا و اطراف هر دندان زده می‌شود. این ماده چسبناک است اما پس از تماس با آب دهان سفت می‌شود. کودک می‌تواند وارنیش سفت شده را با زبان حس کند اما نمی‌تواند آن را با کشیدن زبان یا لیس زدن از روی دندان بردارد. این درمان کاملاً بدون درد است، بااین حال ممکن است خردسالان قبل از عمل یا حین انجام آن گریه کنند. خوشبختانه فلوراید درمانی چند دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد. از این گذشته چون هنگام گریه کردن دهان کودک باز است، دندانپزشک بهتر می‌تواند کار خود را انجام دهد. متخصص گاهی از پدر یا مادر می‌خواهد که فرزندش را دقیقاً روبروی دندانپزشک روی زانوهای خود بنشاند.

مراقبت پس از فلورایدتراپی 

توصیه‌های زیر را پس از فلوراید درمانی رعایت کنید:

  • وارنیش فلوراید باید تا پایان روز و در طول شب روی دندان کودک باقی بماند تا بهترین نتیجه از درمان به دست آید.
  • کودک می‌تواند بلافاصله پس از اتمام درمان غذا بخورد. اما فقط باید غذاهای نرم و مایعات و خوراکی‌های سرد یا گرم میل کند، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های داغ باعث از بین رفتن نتیجه می‌شود.
  • حداقل به مدت 4 تا 6 ساعت از مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان خودداری کنید. اما از صبح روز بعد از فرزندتان بخواهید تا دست‌کم دو بار در روز، صبح‌ها و شب‌ها، دندان‌ها را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزند. از فرزندتان بخواهید تا پس از مسواک زدن دهان را بشوید و تف کند.
  • مولفه‌های اصلی حفظ سلامت دهان و دندان را از یاد نبرید:
  • مراجعه منظم به دندانپزشک اطفال
  • فلوراید درمانی مرتب و استفاده از دهانشویه یا خمیردندان فلورایددار
  • مسواک زدن و کشیدن نخ دندان
  • عادت‌های غذایی سالم

عوارض فلوراید درمانی


چنانچه کودک مقدار زیادی فلوراید را در مدت طولانی ببلعد، لکه‌های سفید رنگی روی دندان‌ها ایجاد می‌شود. البته احتمال بروز این عارضه در اثر وارنیش فلوراید درمانی بسیار پایین است.

هزینه


دندانپزشک فلوراید را مستقیماً به شکل ژل، کف یا وارنیش روی دندان می‌زند. هزینه فلوراید درمانی به برند فراورده استفاده شده بستگی دارد. بیمه‌های درمانی با توجه به ماهیت پیشگیرانه بودن این درمان هزینه آن را تحت پوشش قرار می‌دهند.

شرکت‌های مختلفی محصولاتی را برای درمان خانگی با ژل و دهانشویه فلوراید تولید کرده‌اند که قیمت آنها نیز به کارخانه تولید کننده بستگی دارد.

اکثر خمیر دندان‌های موجود در بازار مقدار اندکی فلوراید دارند. قیمت انواع خمیر دندان‌های فلورایددار نیز با یکدیگر متفاوت است.

فلوراید درمانی می‌تواند بخشی از معاینه و جرم‌گیری دوره‌ای باشد که هزینه کلی آن به روش‌های تشخیصی به کار برده شده از قبیل رادیوگرافی، دندانپزشک معالج و عوامل دیگر بستگی دارد.

انواع فلوراید درمانی


فلوراید در مواد غذایی و آب آشامیدنی وجود دارد و می‌توان با مصرف دهانشویه و خمیر دندان فلورایددار آن را به طور مستقیم به دندان رساند. دهانشویه‌های با مقدار فلوراید کمتر را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه خریداری کنید، اما برای تهیه دهانشویه‌های قوی‌تر به نسخه پزشک نیاز دارید.

فلوراید به صورت ژل، کف یا وارنیش روی دندان زده می‌شود. مقدار فلوراید دریافتی دندان در چنین درمان‌هایی بیشتر از مقدار موجود در خمیر دندان و دهانشویه است.

وارنیش: با مسواک روی دندان زده می‌شود.

کف: داخل قالب مخصوص ریخته می‌شود و سپس یک تا چهار دقیقه روی دندان‌ها قرار داده می‌شود.

ژل: با مسواک یا قالب قابل استفاده است.

مکمل‌های فلوراید: مکمل‌ها به صورت قرص یا شربت قابل تهیه است و باید طبق دستور پزشک مصرف شود.