جراحی و کشیدن دندان عقل نهفته

دندان آسیای سوم از آن رو دندان عقل نامیده می‌شود که معمولاً مدت‌ها پس از درآمدن دیگر دندان‌ها از لثه بیرون می‌زند. دندان عقل عموماً در بازه سنی 17 تا 25 سالگی یعنی زمانی درمی‌آید که فرد عاقل‌تر و بزرگتر شده است. دندان عقل برخی بزرگسالان هیچ‌گاه درنمی‌آید، اکثر افرادی که دندان عقل درمی‌آورند نیز تمایل به کشیدن آن دارند. برای آگاهی از  بهترین روش کشیدن دندان عقل حتماً با ما تماس بگیرید تا وقت مشاوره با یکی از دندانپزشکان کلینیک tehran smile برایتان تنظیم شود.

 بهترین زمان کشیدن دندان عقل

دندان عقل نهفته باید در اولین فرصت، پیش از ایجاد کردن مشکل کشیده شود؛ چون اگر تا زمان آزاردهنده شدن آن دست روی دست بگذارید، جراحی کشیدن دندان عقل پیچیده‌تر می‌شود. بنابراین عاقلانه‌ترین کار کشیدن دندان عقل در زمانی است که عمل ساده‌ترین حالت را دارد.

دلایل کشیدن دندان عقل

دندان عقل به دو علت کشیده می‌شود: یا دندان عقل نهفته است یا این که اگر دندان عقل الان کشیده نشود، در آینده مشکل‌ساز خواهد شد. منظور از نهفته بودن دندان عقل این است که دندان نمی‌تواند به طور کامل از لثه بیرون بزند و در نتیجه عوارض گوناگونی بروز می‌یابد که در ادامه به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم:

عفونت

اگر دندان به طور کامل از لثه بیرون نیامده باشد، تمیز کردن آن با مسواک دشوار خواهد بود، در نتیجه ذرات غذا و باکتری‌ها در این ناحیه گیر می‌کند و عفونت بروز می‌یابد. عفونت درد گردن و فک، قرمزی و تورم لثه و دشواری در باز کردن دهان را به دنبال دارد.

به هم فشردگی دندان‌ها

گاهی چون فضای لازم برای دندان عقل یا آسیای سوم وجود ندارد، با درآمدن این دندان مشکل به هم فشردگی دندان‌ها به وجود می‌آید. دندان عقل گاهی با زاویه رو به جلو، عقب یا کنار درمی‌آید و فشار آوردن آن به دندان‌های کناری باعث می‌شود تا ارتودنسی کردن دندان‌های کل فک ضرورت یابد.

دندان عقل نهفته

دندان عقل می‌تواند منشأ مشکلات متعددی باشد که شایع‌ترین آنها در صورت بیرون نیامدن کامل دندان عقل بروز می‌یابد. هنگامی که دندان عقل به هر دلیل کامل از لثه بیرون نیاید، از آن با اصطلاح دندان عقل نهفته یاد می‌شود.

علائم دندان عقل نهفته

از علائم دندان عقل نهفته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نفس بدبو به دلیل عفونت و یا جمع شدن ذرات غذا در اطراف دندان
  • بد مزه بودن دهان به دلیل اشاره شده در بالا
  • خروج چرک از لثه متورم
  • باز کردن دهان به دلیل کشیده شدن بافت‌های ملتهب دردناک می‌شود.
  • دشواری در باز کردن دهان
  • جویدن یا گاز زدن به دلیل فشار آوردن به لثه‌های ملتهب و متورم با درد و حساسیت توام است.
  • درد یا زخم شدن داخل گونه در نقاط برخورد گوشه دندان عقل به بافت نرم گونه‌ها
  • بیمار به دلیل انتشار رو به بیرون درد از گوش درد نیز رنج می‌برد.

علائم گاهی پس از چند روز تسکین می‌یابد، اما معمولاً پس از مدتی، غالباً چند هفته یا چند ماه، دوباره بروز می‌یابد.

علائم جدی‌تری نیز مشاهده می‌شود که در صورت مواجهه با آنها باید سریع به دندانپزشک مراجعه کرد:

  • متورم شدن غدد زیر چانه (غدد لنفاوی)
  • متورم شدن صورت و فک که نشانه سلولیت است.
  • گرفتگی عضلات فک
  • تب و  احساس کسالت عمومی

آیا دندان عقل نهفته مشکلی جدی است؟

اگر در درمان دندان عقل نهفته اهمال شود، به دندان‌های کناری آسیب می‌زند و باعث بروز عفونت می‌شود. از آنجایی که مسواک زدن دندان آسیای سوم (عقل) دشوار است، باکتری‌ها در آنجا جمع می‌شود و به بیماری لثه دامن می‌زند یا با ورود به جریان خون منجر به عفونت می‌شود.

کیست دندان عقل

زمانی که دندان نتواند  کامل وارد دهان شود، به آن دندان نهفته می‌گویند. در کل دندان نهفته به دلیل نبودن فضای کافی نمی‌تواند از لثه بیرون بزند. نه نفر از هر ده نفر دارای دندان عقل نهفته است.


مشاوره

دندانپزشکان مطب در طول معاینه از دندان‌ها و استخوان فک عکس می‌گیرند تا محل دقیق دندان عقل نهفته را تشخیص دهند. دندانپزشک مشکلات احتمالی ناشی از نکشیدن دندان عقل نهفته، مانند عفونت دهان و درد مداوم را توضیح می‌دهد.

آمادگی عمل کشیدن دندان عقل

دندانپزشک یا جراح دهان و دندان توصیه‌های لازم برای آمادگی پیش از عمل کشیدن دندان عقل را ارائه می‌دهد. برای مثال از وی می‌خواهد تا سیگار را ترک کند، چون استعمال دخانیات خطر عفونی شدن زخم را افزایش می‌دهد و دوران بهبود را آهسته می‌کند.

کشیدن دندان عقل عموماً عملی بدون درد یا با درد خفیف است که با تزریق بی‌حسی موضعی، آرام بخش وریدی یا تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. کشیدن دندان عقل معمولاً عملی سرپایی است که با تزریق داروی بی‌حسی موضعی انجام می‌شود تا بیمار ضمن عمل به هوش باشد اما دردی حس نکند. دندانپزشکان باتجربه مطب دندانپزشکی  نوع بی‌حسی را با توجه به ترجیح بیمار انتخاب می‌کنند.

عمل کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل عملی بدون درد و سریع است که به دلیل افزایش اثر بی‌حسی در محل تزریق کاملاً قابل تحمل است. بیهوشی عمومی در صورت کشیدن همزمان چند دندان به کار برده می‌شود.

جراحی کشیدن دندان عقل

دندانپزشک بافت لثه را پس از بی‌حس شدن در ناحیه وجود دندان مشکل‌ساز باز می‌کند تا بتواند دندان را از آنجا بیرون بکشد. دندانپزشک گاهی دندان را خرد می‌کند تا راحت‌تر بتواند آن را خارج کند. در نهایت لثه با بخیه بسته می‌شود.

عمل ساده کشیدن دندان عقل

اگر دندان از لثه بیرون زده باشد، نیازی به ایجاد برش نیست و عمل کشیدن دندان عقل به سادگی انجام می‌شود.

دوران بهبود پس از کشیدن دندان عقل

دوران بهبود پس از کشیدن دندان عقل معمولاً چند روز طول می‌کشد و با قدری ناراحتی و خونریزی همراه است. با رعایت توصیه‌های زیر، دوران بهبود تسریع و تسهیل می‌شود:

  • تعویض منظم گاز پانسمان: خونریزی محل جراحی طبیعی است، اما در صورت متوقف نشدن آن پس از 24 ساعت باید با دندانپزشک تماس گرفت.
  • قرار دادن کیسه یخ روی گونه برای کاهش ورم
  • استفاده نکردن از نی و سیگار نکشیدن به مدت چند روز: حرکت مکش و مکیدن باعث باز شدن لخته خون و دیرتر جوش خوردن زخم می‌شود.
  • دهان را 24 ساعت پس از عمل چند بار در روز با آب نمک گرم بشویید تا اطراف دندان کاملاً تمیز شود و درد تسکین یابد.
این مطلب را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *